Nemecké firmy sa obávajú pritvrdenia sankcií proti Rusku

18.05.2014 Celý región

Berlín 18. mája (TASR) - Nemecké firmy sa obávajú pritvrdenia sankcií proti Rusku. Tvrdia, že konflikt Európy s Moskvou pre Ukrajinu má už teraz rozsiahle negatívne následky na ich aktivity v Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

V správe Nemecko-ruskej obchodnej komory určenej spolkovej vláde sa píše, že uvalenie ekonomických sankcií na Rusko by trvalo poškodilo nemecký priemysel. Dokument signalizuje, že priemyselné firmy stupňujú svoje snahy odvrátiť vládu kancelárky Angely Merkelovej od presadzovania tvrdších sankcií voči Moskve. Komora reprezentuje 800 firiem a podporuje nemecké spoločnosti pôsobiace v Rusku.

Merkelová varovala, že Západ zavedie tvrdšie sankcie voči Rusku, ak príde k narušeniu prezidentských volieb na Ukrajine, ktoré sú naplánované na 25. mája.

"Narastajúca destabilizácia Ukrajiny a diplomatické prieťahy okolo spoločného riešenia už majú rozsiahly negatívny vplyv na nemecké firmy v Nemecku," uvádza sa v dvojstránkovom dokumente datovanom 7. mája, ktorý získala agentúra Reuters. "Prehĺbenie ekonomických sankcií by viedlo k situácii, keď ruská strana bude čoraz viac dávať zákazky domácim firmám, bude rušiť alebo odkladať projekty a ruský priemysel a politici sa viac sústredia na Áziu, predovšetkým na Čínu."

Podľa komory by strata podielu nemeckých a európskych firiem na ruskom trhu bola "dlhodobá a trvalá" a nezvratne by zhoršila konkurenčnú pozíciu nemeckých firiem v Rusku. To povedie k strate pracovných miest v Nemecku.
 

Vyberte región

mark